pondělí 5. ledna 2015

RC - Kukuřičný město


Kukuřičný město


Název: Kukuřičný město: Zápisky z konce světa

Autor: Andrew Smith

Nakladatelství: Host

Rok vydání: 2014

Vazba: e-kniha

Počet stran: 350

Série: -

Díl: -




Anotace

Šestnáctiletý Austin je posedlý zaznamenáváním událostí. Ve svých svérázných zápiscích vypráví, jak on a jeho nejlepší přítel Robby způsobili konec lidstva, když v malém americkém městečku omylem probudili nezničitelnou armádu. Armádu obřích kudlanek, které zajímají jen dvě věci: jídlo a sex.
Jenže kromě tohohle politováníhodného faux pas trápí Austina horší problém. Je zamilovaný do své přítelkyně Shann, ale možná taky do Robbyho. Hormony blázní a ničemu nepomáhá, když se ukáže, že nakonec bude na Austinovi, aby zachránil svět.
Jaké to je, když je vám šestnáct, honí vás geneticky upravené hmyzí potvory a přitom milujete dva lidi?

***

Chcete si přečíst poslední neobvyklou knihu letošního roku? Kukuřičný město je skvělou volbou pro svoji šílenost, pubertálnost a výstřednost. Nenajdete tu nic normální a ani očekávaného. Budete se smát a divit, ale hlavně si užívat divokou jízdu konce světa.

Šestnáctiletý Austin je stejný jako ostatní puberťáci v jeho věku, a tak není divu, že se dostal s jeho kamarádem do problému. Omylem způsobily začátek konce světa v podobně sežrání lidstva přerostlými kudlankami, který chtějí jen dvě věci – jídlo a sex. Na Austina je toho už tak dost, protože řeší své city ke své přítelkyni a nejlepšímu kamarádovi, ale záchrana světa leží na jeho bedrech.    

Blbci by nikdy neměli číst knížky.


V první řadě musím napsat, že kniha je jiná. A to dost. Je originální, skvělá, zábavná, odlišná a vymyká se normálu. Můžu vám garantovat, že se nebudete stačit divit a udiveně koukat na otevřené stránky. Neotřepaný nápad a mluva puberťáků jsou jen vrcholem podivného díla.

Hned začátek pro vás bude šok v mnoha věcech. Nejprve si budete muset zvyknout na specifický styl autora, který nemusí sedět úplně všem. Poté se budete muset zorientovat ve jménech a místech, které se na vás vyvalí. A nakonec budete muset překousnout rodinou historii skoro všech postav. Tyhle části mi přišly občas zajímavé, ale občas taky dost nudné.

Můj otcovskej tón, kterej se rozlíhal temnotou do nikam nevedoucího schodiště, mě hrozně rajcoval, přízraky nepřízraky.


Avšak poté si už budeme moci užívat skvělou jízdu katastrofálního konce světa a přerostlé kudlanky
pojídající lidstvo. Upozorňuji, že některé části můžou být mírně nechutné. Nevyhnete se ani narážkám na sex, orientaci, homosexualitu. Autor hýřil nápady a hodně se mi líbil nápad s nevědomostí pubertálních kluků ohledně orientace.

I přes plusy, které kniha v sobě ukrývá, zde nalezneme pár úskalí. První už bylo řečeno – rodinná historie, ale celkově historické prvky, které jsou zdlouhavé a nudné. A druhá věc, která mě deprimovala, byly neustále se opakující se hlášky. Napoprvé vám přijdou vtipné, potom úsměvné, ale na konci knih z nich budete šílet.

Kluci, kteří umějí tančit, jsou genetický vulkány.


S postavami si autor taky krásné pohrál a vykreslení můžu jen pochválit. Nic nenasvědčuje plastičnosti a všechny rozhodnutí jsou v souladu s charakterem. Hrdinové se taky můžou pyšnit originalitou a odlišností. Robby byl gay, který byl skvělý kamarád, uměl odpouštět a rád pomohl svému nejlepšímu příteli Austinovi. Ten byl ohledně své orientace zmatený, jak sám říkal, dělal chyby, které si však uměl připustit. Potom tu byla ještě Shann – Autinova holka, která měla kuráž a dokázala se prosadit. Každá z postav měla své stinné a světlé stránky, což na každém hrdinovi oceňuji nejvíc.

Mnoho z vás ví, že nakladatelství Host je jedno z mých nejoblíbenější a jejich knihy jsou zaručeně kvalitní. Kukuřičné město tomu není jinak, jen bohužel nemůžu udělit plný počet bodů, kvůli maličkostem, které mě ale rozčilovaly. Přesto si však zkuste knihu přečíst i vy. Budete se bavit vtipnými hláškami, nebo trapasy. Budete napjatí, jak všechno dopadne a hlavně překvapení, co všechno dokázal autor do jedné knihy zakomponovat.

8/10
Vřele děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

8 komentářů:

  1. Už je nový rok :P ...
    Nakladatelství Host je svojí kvalitou knih jedno z nejlepší, ale tohle je jedna z knih, které bych si nechtěla přečíst.

    OdpovědětVymazat
  2. Já nevím, ze začátku mě to moc nenadchlo, obálka mě moc nezaujala a fanda hmyzu taky nejsem, takže nevyhledávám čtivo, kde se objevuje v hojném počtu :D ale tvoje skvělá recenze mě možná přesvědčila, abych si knihu přečetla... No, když na ní někde narazím, tak po ní nejspíš sáhnu :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Ukážky z knihy, ktoré máš v recenzii sa mi páčia, no námet knihy ma až tak neoslovil. Nie, že by to znelo zle, práve naopak, viem si dosť dobre predstaviť, že niektoré moje kamarátky či kamaráti by si to radi prečítali a asi im knihu aj odporúčim, avšak nie je to veľmi pre mňa :D

    OdpovědětVymazat
  4. Pamatuji si, že o téhle knížce jsi mluvila s Vojtou na vánočním srazu :-). Dneska jsem na ni koukala v knihkupectví a vždycky, když ji vidím, vzpomenu se na Tebe :-). Jsem ráda, že jsi dokázala skousnout opakující se hlášky (já to na knihách naprosto nesnáším), a že se Ti tak moc líbila :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tahle kniha vypadá docela dobře,už delší dobu si na ní brousím zuby a tak jsem nečetla recenzi celou :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tuhle knihu bych si ráda přečetla.... Jenže takových knih je moc! :D Určitě se na ni ale jednou dostane :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna ji čtu, taky od Hostu. :) :D
    Pěkná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  8. Právě jsi mě na knížku nalákala, děkujum, píšu si ji. :D :)
    Recenze jako vždy skvělá! :)

    OdpovědětVymazat