středa 14. května 2014

Recenze: Aliance

Aliance

Název: Aliance

Autor: Veronica Rothová

Nakladatelství: CooBoo

Vazba: Pevná

Počet stran: 361

Série: Povstalecká trilogie

Díl: 3. Díl


Anotace

Na frakcích založená společnost, v níž Tris Prior kdysi věřila, je v troskách - zničená násilím a mocenskými boji, zjizvená ztrátou a zradou. Když tedy dostane možnost prozkoumat venkovní svět, neváhá, je připravená. Třeba právě za plotem ona i Tobias naleznou společný lehčí život, svobodný od zbytečně komplikovaných lží, zamotaných vztahů a bolestných vzpomínek.

Ale Trisina nová realita je mnohem alarmující než ta, co nechala za sebou. Staré objevy jsou rychle zbaveny své důležitosti. Výbušné nové pravdy mění srdce těch, které miluje. A Tris tak znovu musí bojovat, aby dokázala pochopit složitost lidské povahy - i své vlastní - zatímco čelí rozhodování o odvaze, oddanosti, obětavosti a lásce.

O autorovi

Veronica se narodila a bydlí v Chicagu. Psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu projíždí ve volném čase dlouhé hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fobií.
Děj své prvotiny Divergence, jež je zároveň počátečním dílem stejnojmenné trilogie, umístila do Chicaga, které tak dobře zná a miluje. Už její první kniha zaznamenala velký úspěch, když ji prestižní deník The New York Times zařadil na šesté místo v seznamu bestselerů.

Obecný názor

Hned na začátek musím říct, že kniha je úžasná. Nechápu recenze, které mají na tuto knihu jen záporný názor. Vím, proč to tak je, ale nechápu to. Ale k tomu za chvíli.
Třetí díl známé série Divergence mě naprosto nadchl. Začátkem bylo těžší se prokousat, protože jsem si už moc nepamatovala předchozí díly, ale po zorientování to bylo úžasné. Děj se přesouvá na jiné místo než jsme zvyklý, což je určité plus. Dalším takovým plusem je pohled Tobiase, který v minulých dílech nebyl. Tady je první zádrhel a rozepře mezi čtenáři. Někdo, jako například já, ten pohled uvítal, ale někteří jsou pevní zastánci pohledu Tris. Podle mě to knize přidává na dramatičnost, lepší orientaci a celkově je to lepší.

Další rozepře vzniká kvůli konci. Ten byl totiž dokonalý, nečekaný, smutný, i deprimující. Nejspíš se se všichni shodneme v tom, že to nikdo nečekal. Autorka nás velice silně zasáhla a někteří recenzanti ji to vytýkají. Já u té pasáže dokonce brečela, ale jsem ráda, že ji tam autorka nakonec dala, i když jsem ze začátku nadávala, jak to mohla udělat.
Kniha je celkově hodně překvapující v mnoha směrech. Naskytne se tu mnoho zvratů, odpuštění, nových rozepří a nalezení ztracených přátel. Je hodně emočně nabytá, a čtenář od ní nebude moct odtrhnout oči.

Děj

Děj je rozmanitý, protože se během celé knihy vystřídá víc míst. Jak Chicago, které známe z předchozích dílů, tak další neobjevená místa, díky kterým přijde velký bum. Velký zvrat, který zapříčiní konec knihy, který je opravdu zvláštní.
Jak už bylo řečeno výše, v ději není nouze o překvapení, která občas můžou způsobit infarkt, pláč, nebo hysterický záchvat. Příběh je napínavý a není část, kde by čtenář měl prostor se nudit a polevit v přemýšlení, co se stane dál. Takhle kniha Vás totiž donutí hádat, co bude dál, ale přesto se málokrát trefíte.
Nevěřila jsem, že autorka i v třetím díle dokáže projevit originalitu, neutichající fantazii a smysl pro detail. Byla jsem přesvědčená, že třetí díl už nebude ničím zvláštním, ale opak je pravdou. Třetí díl je ten nejzajímavější.


Postavy

Tris-hlavní hrdina z Neohrožených. Silná, odvážná, oblíbená a chodí s Tobiasem. To vše se na ni hodí, ale pro mě byla slaboch. V minulých dílech jsem ji měla ráda, ale v tomhle se mi zprotivila, protože nedokáže odpouštět. Nedívá se na věci racionálně, a když se pro něco rozhodně, prostě to udělá a nezáleží ji na tom, komu všemu ublíží. Takhle na mě působila a až u posledních stran jsem ji to dokázala odpustit. Ale Tris místo toho, aby stárla a dostávala rozum, je stále na stejné úrovni, ne-li nižší.

Tobias-Čtyřka, odvážný, oddaný, hodný a milý. Tyhle vlastnosti pasují na něho, přestože se během knihy hodně změní. Tobiase jsem si oblíbila už v Divergenci a nepustilo mě to ani u tohoto dílu. Na téhle postavě je znát, že dospívá. Dělá špatná, ale i dobrá rozhodnutí. Ze špatných se poučí a z dobrých má radost. Jako jediný taky dokáže překonávat své strachy, nebo se o to aspoň pokoušet a jeho úsilí si cením. Je to charizmatický člověk, kterého mám hodně ráda.

Další postavy-V knize je poměrně hodně postav, které se ukázaly jak předešlých dílech, tak i spoustu nových. Mezi ně patří například Caleb. Toho jsem si v tomhle díle oblíbila, protože bylo znát, že se snaží všechno napravit. Dál Christina. Ta zůstala skoro stejná, přesto zmoudřela. V díle se objeví i Tobiasovi rodiče, nebo i Trisiny.


Styl psaní

Autorka píše stejně jako v předchozích dílech, takže to není žádná novinka a zvyknout si dá lehce. Řekla bych, že je to možná i lepší, protože přece jen je tam znát, že už má něco za sebou. A taky hodně velká změna byla dva pohledy.


Hodnocení

Budu asi jedna z mála, která hodnotí tuhle knihu tak vysokým hodnocením, ale mě se prostě líbila. Jsem zvyklá na podobné konce a mně se prostě líbí. Je to neočekávané a já neočekávané očekávám. Kniha splnila většinu mých požadavků, tak proč ji hodnotit záporně jako většina čtenářů.

9/10
Za poskytnutí výtisku děkuji webu Databazeknih.cz
Knihu můžete pořídit ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat